Tillbaka
En varg söker sin flock

Artikel ur Sydsvenskan 910508. Text: Håkan Engström

Stry är ensamvargen som lämnade Imperiet strax före det breda genombrottet för att göra sin grej i Malmö.

Sedan dess har han levt ett dubbelliv. Ett utåtriktat med livebandet Babylon Blues och ett "privat" som soloartist på platta. På fredag spelar Babylon Blues på Stadt Hamburg.

Konflikten mellan skiv- och liveartisten Stry kan göra vem som helst konfunderad. På scen levererar han tillsammans med Babylon Blues hetlevrad, högelektrisk och tät rock'n'roll.

Men låtarna som slår emot oss från scenen hör egentligen hemma i en helt annan värld, och den är helt och hållet Strys egen. Över ett markant, medvetet primitivt maskinbeat spelar Stry sina i grund och botten melodiösa poplåtar. Gitarristen Micke Vestergren kopplas in på ett relativt sent stadium.

- Som sångare och gitarrist är jag så oerhört begränsad och oteknisk. Det ger en fräck kontrast till det "perfekta" dataprogrammerade kompet, säger Stry som ser arbetet vid datorerna hemma i lägenheten som en av de mest kreativa bitarna i sitt musicerande.
- Men låtarna har alltid växt fram på akustisk gitarr i första ledet. Jag skriver egentligen traditionella folksånger, inget annat. Det är först när jag lägger till ett dansant komp som musiken får sin speciella karaktär.

Annat mönster

Plattorna blir sedan den självklara utgångspunkten för livebandet Babylon Blues. Mallen är tydlig, men mönstret blir ofta väldigt annorlunda.
- Det är helt i sin ordning att livebandet distanserar sig. Men att koppla in musikerna redan på inspelningsstadiet tror jag inte på. Jag vet att andra band resonerar annorlunda, men för mig funkar det bättre att arbeta på egen hand med plattorna. Den där omedelbara känslan, den ofattbara magiken, som infinner sig på en bra spelning kan väldigt sällan fångas i en studio.
- Springsteen lär ha en metod som säger att "vi ska sätta det på andra eller tredje tagningen, annars försvinner livekänslan". Den metoden kan man ju följa om man kan jobba med så skickliga musiker som han gör, men den förmånen får väl aldrig jag.

Gamla låtar som nya

Strys nysläppta LP, "Plastålektrik", illustrerar väl vad som kan hända i studion när alltför många viljor är inblandade. Flera av spåren är nämligen gamla låtar som Stry förgäves försökt få stuk på med sina gamla band. De har kasserats i studion, stoppats undan och plockats fram i Strys hemmastudio. Till slut har Stry lyckats forma låtarna till hur han vill ha den.
- Nu när det finns på platta har låtarna hamnat i ett helt annat läge inför livespelningarna. Nu finns något konkret att utgå ifrån.

Vestergren saknas

När Stry på fredag inleder sin två veckor långa vårturné är delar av hans band utbytta. Thomas Holst är givetvis upptagen med Wilmer, annat var inte att vänta. Mer förvånande är att parhästen Micke Vestergren saknas.
- Han har flyttat till Stockholm, främst för att hans flickvän bor där, säger Stry som dock inte sticker under stol med att det fanns meningsskiljaktigheter när nya plattan spelades in.
- Vissa låtar tyckte Micke inte om och villa därför inte spela på dem. Då fick jag ta hand om gitarrerna.
Ersättare blir Micke Martle och Eddie Vingeståhl från Sgt. Pepsy. Babies rytmsektion, Johan Eklund och Eggis Johansson, finns med som vanligt.