Tillbaka
Luftigt och fräscht sound

Artikel ur Ystads Allehanda 860321. Text: Mattias Hansson

Bland det mest intressanta inom svenskt rockliv är Stry Terraries nya grupp, Babylon Blues. Ya kunde inte bärga sig, utan åkte hem till Stry i ett vårkallt Malmö för att tjuvlyssna på nya LP'n, "Labyrintens hjärta" som släpps i dagarna. Det blev mycket prat om kärlek, Dylan, rocktexter och Elvis.

Stry är väl för tillfället så där lagom trött på allt tjafs om vad han tidigare åstadkommit inom musikbranschen (Garbochock, Ebba Grön och Imperiet), samtidigt som han inte vill ta avstånd från det.
- Nej, jag hade idéer och det var en massa folk, så det blev mycket grupper. Men allt sedan tiden med Garbochock, som var en av det roligaste banden, har jag väntat på ett tillfälle att "sticka igenom" och göra min grej. Som jag alltid velat och tycker att jag kan. Formen har han hittat nu med hjälp av gamle Garbochock-kompisen Micke Westergren, gitarr, och en inlånad rytmsektion bestående av Stefan Björk, bas och Sticky Bomb, trummor. De två sistnämnda återfinns som bekant annars i Wilmer X.

Känns rätt

Under ett och ett halvt års tid har det existerat ett par olika upplagor av Babylon Blues.
- Nu känns det rätt, det känns faktiskt bättre än någonsin och eftersom Micke och jag har någorlunda samma idéer om hur det skall låta så känns den här plattan som det jag vill göra just nu.
Efter att ha hört "Labyrintens hjärta", kan jag inte låta bli att reagera på det luftiga och fräscha soundet. - Vid inspelningen jobbade vi mycket med instrumenteringen. Vi ville få det att låta gammalt, samtidigt som vi ville ha ett modernt ljud, förklarar Stry.
Tycket du att ni lyckades med det?
- Ja, jag är faktiskt förvånad över att det blev så bra. Närmare våra ursprungsidéer än detta kan vi väl inte komma. Åtminstone inte med våra resurser. Jag menar, hade vi haft en miljon så vet man inte vad som kunde ha hänt.
Plattan, som är en tillbakablick på olika saker som hänt i Stry's liv, innehåller mycket kärlek och en och annan politisk text.

Gränsdragning

- Det där med politik i texter är svårt. på plattan finns det på ena sidan den "råpolitiska" "Har vi inte grävt för många hål" och på andra sidan en låt, "Sponkad", som handlar om hur det kan kännas att gå arbetslös. Var drar man gränsen mellan politik och att bara leva?
- Kärlek är viktigt och har alltid varit. Jag älskar att vara förälskad samtidigt som det kan vara så frustrerande. Det kan låta schablonmässigt, men jag tycker inte det är konstigt att en människa är på det viset.
- Jag känner så, varför skulle jag då inte skriva om det? Även om det lätt kan gränsa till något sorts banalt svensktopps-dravel. Å andra sidan är banala och minimalistiska texter ganska roliga dom också. Det handlar ganska mycket om hur man säger det. Hur man använder språket och musiken för att uttrycka sig, säger Stry, och tar som exempel på detta Iggy Pop's gamla klassiska "A real cool time" och Elvis Presley's texter.
- Rocktexter var ju från början överhuvudtaget ganska banala. Men i Elvis fall var det rösten och den fräcka musiken som gjorde det intressant.
Elvis Presley och Iggy Pop?
- Jag tycker bra om Elvis plattor. Vad hade rocken varit utan honom? Det hade kanske funnits någon annan, men jag är nog glad att det blev just han som fick spela den stora rollen i rocken. Är det någon som hängt med mig under alla år så är det i så fall Iggy även om jag just nu lyssnar mest på Bob Dylan. Honom kan man bara inte gå förbi utan att stanna upp och haja till över hur bra texter han skriver och har skrivit.
- Det kan ta ett tag att komma in i hans text och musik, men vad gör det?
Man har gott om tid och får ta en dag i sänder.
"Labyrintens hjärta" innehåller live-höjdare som "Så lugnt" och Nationalteaterns gamla "Jack the Ripper". Låtar som bara de i Malmö-trakten tidigare haft chans att höra live, men som nu kommer att nå ut till fler med hjälp av plattan och den turné som Babylon Blues skall genomföra i april. Förväntningarna är höga på vad Stry kan ha åstadkommit denna gång. Eller som han själv lite blygsamt uttrycker det:
- Man har ju hållit på ett tag så folk håller väl ett öga på en...förhoppningsvis.
Som försmak på LP'n har två singlar släppts. "Har vi inte grävt för många hål", som kom strax innan jul, och "Gunga bergets topp", som varit ute i handeln en månad. Jag menar, om ni har lyckat undgå dem.