Tillbaka
Sveriges första punkskiva 25 år

Sydsvenskan 030601. Text: Björn Alverfeldt Foto: Rolf Olsson

Kriminella gitarrer har numera vårdad klädsel då och då. En samlingsskiva med de gamla rariterna kommer ut i augusti. Svensk punk fyller 25 år. Åtminstone på skiva. Och den föddes ur en nordskånsk kloak.

I Februari 1978 pressades Kriminella gitarrers debutsingel "Vårdad klädsel" i 500 exemplar. Kanske inte en skiva som brukar nämnas som någon milstolpe i svensk musikhistoria, men i dag finns det samlare som är beredda att betala över 1 000 kronor för ett orginal. Varför? Det var den första svenska punkskivan någonsin.
-Det var lite häftigt att vara först, säger den forne demonproducenten Pål Spektrum.
-Fast Ramones hade redan haft skivor ute i flera år, säger sångaren Stry Terrarie. Jag ser till hela världen och då var vi inte först.
-Men det var en jäkla kick när den kom, säger gitarristen Mats Pettersson. Det var häftigt att 20 år gammal ha gjort en skiva.
Det är inte överens om många detaljer, de tre gamla skolkamraterna. Och framför allt utgör de en mycket märklig trio. Den strikt kostymklädde Pål Spektrum, bohemen Stry i en skinnjacka sammanhåller av tre tejpbitar över en sprucken söm på ryggen och den gänglige landsortsbibliotekarien Mats Petterson som är kalenderbitaren i gänget. Gång på gång flikar han in exakta tidsangivelser för inspelningar, konserter och medlemsbyten. Det är svårt att tro att det var han som en gång sjöng in låten "Knugen skuk".

Men vad lyssnar gamla punklegender på i dag?
- Red Hot Chili Peppers, säger Stry.
- Jag gillar Robert Cray, säger Mats Pettersson.
- Sportradion, säger Pål Spektrum.
Grunden till Kriminella gitarrer lades på Klippans gymnasieskola där de tre årsbarnen hade musik som tillvalsämne.
- Vi gjorde experimentell musik med Moog-syntar, bandspelare, rytminstrument och gitarrer, säger Pål Spektrum.
- Ljuden som kom fram var inte så mycket musik, säger Mats Pettersson.
Det var fågelkvitter och rytmmattor och sånt. Vi gjorde en del grejer som var rätt tekniskt avancerade. Trion fortsatte sina ljudexperiment även efter skoltiden, nu under namnet Kloaak, men på inrådan av Stry, som varit i London och sett Sex Pistols uppträda, byttes snart de elektroniska ljuden ut emot distade elgitarrer. Gruppen Kriminella gitarrer var född.

Pål Spektrum omskolade sig till demonproducent och som Sveriges svar på Phil Spector var han inte sen att skaffa sig en musikalisk varudeklaration. Medan Spector hade sina "tomorrows sound - today" och "wall of sound" producerade Spektrum skivor enligt deviserna "dagens ljud - i morgon" och "ljudet av en vägg", en ljudbild han beskriver som "fullkomligt massiv där det är mycket svårt att urskilja detaljer".
- Så skulle det vara då, säger han.
Vem hade sagt det?
- Stry.
- Nej, det sa redan Rolling Stones att sången ska ligga långt bak i mixen, rättar Stry.
Stry Terrarie lämnade Kriminella gitarrer redan 1978 och fortsatte vidare till band som Garbochock, Ebba Grön, Imperiet och Babylon Blues. I Kriminella gitarrer tog Mats Pettersson över sångmikrofonen, men bandet splittrades snart.
- Vi tyckte bättre om rhythm and blues än punk, säger Mats Pettersson.
Vi kunde inte skriva låtar på samma sätt som Stry så vi blev identitetslösa till slut.

Det planerade debutalbumet som spelades in i den vevan ligger fortfarande outgivet, men nu kommer fansen snart att få tillgång till de rariteterna. I samband med 25-årsjubileet av "Vårdad klädsel" ges nämligen en samlingsskiva med Kriminella gitarrer ut i augusti. Förutom de gamla låtarna, kommer replokalsinspelningar och annat outgivet material att finnas med och cd-versionen rymmer ungefär trettio spår. Ett dokument över ett kortlivat men historiskt viktigt band från norra Skåne. För trots att det säkert hade producerats svenska punkskivor även utan "Vårdad klädsel" så grundlade Kriminella gitarrer förutsättningarna för den våg av nya Klippanband som dök upp i slutet av 1970-talet, med Torsson, Nolse, Kommissarie Roy och The Push.
- Hade vi inte gjort vår singel så hade nog inte Torsson spelat in en skiva. Det har jag svårt att tänka mig, säger Mats Pettersson.
- Ja, i dag har Thomas Holst sitt band, Sticky Bomb spelar med Wilmer X och Kiddie i Sinners. De hade nog inte börjat om vi inte hade startat Kloaak-projektet, säger Stry.

FAKTA
* Punkband från Klippan som bildades i september 1977.
* Medlemmar: Stry Terrarie (Anders Sjöholm) - sång och gitarr, Mats P. (Mats Pettersson) - sång och gitarr, Affe (Alf Olofsson) - bas, Sticky Bomb (Per Åke Holmberg) - trummor, Olle Bop (Olle Drejare) - gitarr (ersatte Stry 1978).
* Gjorde sammanlagt endast femton spelningar. Debuten skedde i december 1977 vid en skolavslutning på Snyggatorpsskolan i Klippan.
* Gav ut tre singlar. "Vårdad klädsel", "Silvias unge" och "36 patroner", samtliga producerade av demonproducenten Pål Spektrum (Anders Pålsson).
* Splittrades i december 1979.
* Kriminella gitarrer är också aktuella på dubbelalbumet "Svenska punkklassiker" som MNW ger ut om ett par veckor. Andra medverkade är till exempel Besökarna, Tant Strul, TT Reuter och Lädernunnan.