Tillbaka
Stry: 15 års själ

Albumrecension 030430. Text: Marcus Birro

Vi hade blå heltäckningsmatta som allting smått fastnade i. Bakom väggarna i radhuset vi bodde i rann en grön, slemmig sörja. Man kom dit, rev ner och satte tillbaka. Ingenting hände. Dagarna gick långsamt. Söndagarna var värst. Man blev äldre, det var allt som hände. Vi flyttade in till stan och när de andra hånglade till Tarzan Boy på fritidsgården i Guldheden satt jag på mitt rum och skrev dikter. På stereon snurrade en märklig röst som liksom medvetet sökte sig till den där nålen, till den där vassa spetsen som var allt som behövdes för att bygga en identitet under de åren.

Det gick utmärkt att förhålla sig till livet och allting annat med rockmusik och Dr. Martens.

Jag skjuter flugor med luftgevär/ Jag samlar gummiband på stan/ Jag kan inte leva utan dig.
Så där var det ju.
Det var Stry och mamma kom in och undrade vem som "var så ledsen att han blivit knäpp."
Där någonstans började det, det pågår än.

Utan att aldrig egentligen lämnat oss är Stry tillbaka med en ny platta, döpt till 15årsSjäl. Det är en bitvis ganska mörk platta, ofta på gränsen till vackert sammanbrott,
Kan man gå någon annanstans/ än i kras?/

Jag vet inte, jag har aldrig försökt. För mig har all sann konst, det må vara i böckerna eller i musiken alltid handlat om de sista villkoren, de där anledningarna längst bort och varför man i sin trasighet hela tiden söker sig dit fast så mycket vackert ligger närmare än, vid ens fötter. Plattan sprakar i gång med Varför lever du? En suggestiv resa genom pop och förstörelse. Stry gömmer hela tiden sin utsökta känsla för smidigt snickrade popmelodier bakom stökiga landskap, Därför blir det hela tiden vackert. Nästan som The Jesus and Mary Chain som också hade en sällsam förmåga att gömma granitsplitter i rosa popmoln. Stry är likadan. Bilvraksjesus åker Mustang den här gången i Mustang (inget är för evigt) och i Va Fan Slöseri heter det Jag är ett misstag/ Och om jag var ett misstag då/ Ska jag vara ett misstag nu.

Stry har alltid, genom allt han gjort, på sitt helt egna, fullständigt geniala sätt med, som det verkar, enkla rader kunna sätta ord på allt det man bär inom sig. Och alltid genom att lämna plats för egna tolkningar, för lyssnarens egna liv att ta plats. Det är vad stor konst handlar om. Dumma laget är en särklassig poplåt, till och med radiovänlig och min alldeles egna favorit är Mannen som åt Moskva.
Det är Stry på sitt allra bästa textskrivarhumör med en refräng som borde kunna sätta tillochmed festivalbesökare i allsjungande extas.

Det är en mäkrlig skiva av en man som redan för länge sedan konstaterade att han var / en konstig man/ Fatta det/

Vi är många som fattat det, vi är många som inte längre behöver snegla bakåt för att hitta den där känslan av att man inte är ensam om att vara märklig, eller ensam om att vara ensam. Som sagt, det är bitvis en ganska svart platta. Det är en skiva som vägrar kompromissa men som ändå här och där läcker ljus. Det är som om han inte kunnat täppa till, och i springorna tränger melodierna och ljuset fram. Allt ljus härstammar ur mörker. Och så har han ju sitt patenterade sätt att skriva texter, helt utan konkurrens i Sverige.
Jag har uppfattningen att Stry är för bra och för viktig för att lämnats kvar på den endast den alternativa scenen. Han behövs överallt. Skaffa plattan och fatta varför.