Tillbaka
Strys svenska ebbar ut

Intervju ur EP 960209 Text: Erik Pettersson

Stry är tillbaka med en ny skiva, nytt sound och nytt språk. Men det förflutna spökar i bakgrunden. Så sent som i somras ringde han till Thåström och frågade om de inte skulle återbilda Ebba Grön.

I slutet av 70-talet blev Anders Sjöholm Stry Terrarie (som han senare bytte till Kanarie) och genom bland annat Kriminella Gitarrer och Garbochock skapade han sig ett namn inom den svenska musiken.
Under 1980-talet blev han sedan medlem i Ebba Grön och fortsatte sedan tillsammans med några av de övriga med Rymdimperiet och Imperiet. 1984 lämnade han Thåström och de andra och bildade Babylon Blues som redan från början kretsade kring låtskrivaren och sångaren Stry. Efter ett par plattor med Babylon Blues och i eget namn blev det 1991 plötsligt tyst. Fram tills nu, fem år senare, då hans nya platta döpt efter kometen Hale Bopp dyker upp. Det första man lägger märke till på Hale Bopp är att 38-årige Stry har släppt svenskan och istället sjunger på engelska.
- Jag kände att jag hade fastnat med de svenska texterna och inte kunde säga så mycket mer, berättar Stry.
- När jag gör låtar har jag alltid sjungit på engelska. Nu bestämde jag mig för att använda mig av det som spontant dyker upp utan att jag tänker på det, fortsätter han.
Stry bodde som liten i Liberia och ahde en engelsktalande lärarinna under sina första tre år i skolan. Därför anser sig han vara bra på engelska. Och svenskan ser han gärna att den försvinner helt.
- För mig skulle man lika gärna kunna skita i svenskan som språk. Det kommer säkert att ta 100 eller 200 år men det vore så mcyket enklare om alla talade samma språk och då ligger väl engelskan närmast till hands då så pass många redan kan det språket.
Det andra man lägger märke till är att Stry tydligare visar upp sina influenser i 1960-tals rocken med bland annat Byrds, Velvet Underground och Beatles.
- Jag är medveten om det men jag älskar den musiken så mycket att jag kunde fan inte låta bli.
På plattan spelar bland annat Christer Nilsson från Pojken Med Grodan I Pannan. Tillsammas med Peter Gardevall från samma band har Stry nu börjat repa för eventuella spelningar under våren. Dessutom vill Stry släppa ytterligare en platta under året samt slutföra sitt projekt med Bo Åkerström från Torsson där de ska kombinera sitt material, allt med svenska texter. Men trots att det finns fullt med framtidsplaner ligger det förflutna och spökar. Under åren från 1991 fram till nu har Stry levt på olika bidrag men framförallt på de pengar han får in på försäljningen av Ebba Grön och Impieriet-plattor. Och så sent som förra året ville han ut och spela Ebba Grön-låtar.
- Jag hörde med Pimme i somras om han kunde tänka sig att göra något med mig på Hultsfredsfestivalen, men han var inte intresserad, berättar Stry.
- Hade vi gjort det hade vi varit tvungna att vara realistiska. Spelar vi gamla Ebba Grön låtar hade folk blivit väldigt glada. Det kanske inte hade låtit så bra och vi hade sett lite gamla ut. Men det hade inte spelat nån roll då vi alla förmodligen haft skitkul.
Nu när Thåström inte var intresserad tror inte Stry en permanent återförening blir av då den värsta Ebba Grön-febern nu verkar ha lagt sig.
Men Ebba har spelat tillsammans på sistone. När Rockparty invigde sin nya lokal i Hultsfred spelade Stry, Fjodor och Gurra igen och enligt Stry spelade Fjodor, Gurra och Thåström på ett födelsedagskalas i Stockholm i höstas.
- När vi spelade ihop så var det jävligt kul. Men det finns hela tiden med i bilden att Ebba Grön var ett politiskt band och skulle Pimme vara med på en återförening skulle kanske det ryktet skadas av roliga återföreningar.
Själv lyssnar han sällan på de gamla skivorna men menar att de absolut inte är något att skämmas för. Att han slutade i Imperiet beror enligt honom själv på att han och bandet utvecklades åt olika håll, och det håll hans utveckling gick åt var bättre.
Att Ebba Grön fortfarande säljer mer på 1990-talet än tidigare är han inte alls förvånad över. - Många anser att Ebba Grön är ett jävligt bra band, och det tror jag är riktigt. Folk avgör vad de själva vill lyssna på och då spelar det ingen roll om det är Vikingarna, Ebba Grön eller Stry.