Tillbaka
Ebba grönare på andra sidan 80-talet

Från Expressen 930402. Text: Georg Cederskog, Foto: Gunnar Seijbold

Sveriges bästa rockband rockar igen. I största hemlighet har tre fjärdedelar av Ebba Grön återuppstått - i skivstudion. Expressen mötte Fjodor, Gurra och Stry beväpnade med Fenderbasar, Rickenbackergitarrer och en hög rykande rörförstärkare.

För nära exakt tio år sedan lade Rågsveds stolthet Ebba Grön av. Men deras musikaliska arv lever ännu. Idag säljer gruppen otroliga 20000 Cd om året.
 -Det var och är väl bra låtar helt enkelt, konstaterar Gurra Ljungstedt torrt utan att ens andas ordet nostalgi.

Halvljummet kaffe
Det är en märgkall söndagskväll på Södermalm i Stockholm. Hammarby och AIK har just spelat urusel ishockey på ett nästan fullsatt Globen, och den evigt eftertänksamme Gurra sitter hukad över en halvljummen kopp kaffe i köket på Studio Decibel intill Katarinahissen. Han, Lennart "Fjodor" Eriksson och Stry Terrarie har en vecka i studion bakom sig. Diverse kompisar har ramlat in, fått instrument i nävarna och sedan har "det hänt som hänt". Niclas Frisk, från just nu glödheta Atomic Swing är tilltänkt som arrangör och gitarrist i detta fortfarande mycket lösa projekt.
 -Han blev skitglad när jag frågade. Jag var och såg Atomic Swing i Visby för ett tag sedan och frös verkligen på dom. Det var enormt, berättar Fjodor. Stry gör ett försök att förklara vad de sju intensiva dagarna i studioisolering har resulterat i.
  -En modern danslåt med Manchester-beat, en gammal Fjodor-ballad som skrevs för Ebba, en New York Dolls-doftande rock´n roll-låt med munspel och allt, plus ett Sonic Youth-race med Peter Puders (känd från Commando, Ulf Lundell, Thåström) på gitarr.
 -Det har väl gått som väntat. Det de snabba rocklåtarna som känts bäst, förtydligar Fjodor. De fick studiotiden av sitt gamla skivbolag MVG. Inga krav, inga löften och egentligen inte heller några framtidsplaner.
 -Både jag och Stry har egna låtar vi länge velat pröva. Vi har inte planerat längre än så, men det kanske blir något släppbart av det här till slut, säger Fjodor försiktigt. Han är medveten om vad krav och förväntningar kan göra för ett framgångsrikt rockband.

Kompromisslöst
Södra förorternas argaste elbasist är den av Ebborna som mest kompromisslöst brutit med rockbranschcirkusen. Sedan fem år tillbaka lever han med kärleken, fyra barn, kviga, lamm, höns, katter och ladugård på norra Gotland.
Han jobbar som kock på ett dagis, spelar landsplågan "Långa bollar på Bengt" för sina barn, "producerar sin egen mat" och repar med hobbybandet Skandal (ihop med konstnärinnan Channa Bankier). Han längtar inte tillbaka till Stockholm.

Har Ebba Grön-ilskan runnit av?
  -Vet inte…kanske. Man har det ju så oförskämt bra idag mot hur man levde då: barnen, ett liv på landet. Jag känner mig mer stabil och hel nu.
Legendstatusen och framgångarna de här tre männen fick ihop med Joakim Thåström i Ebba Grön har inte alltid varit alldelels lätt att hantera.
 -De där åren har förföljt mig, alla kommer in på det, jag blir ofta förvånad över hur stort intresset är. Jag köpte en Cd-spelare nyligen och lyssnade igenom en samlingsplatta med oss… och det var kul och jävligt bra, sgäer Fjodor.

Inga Grymlings
Gurra sitter tyst ett tag, snor den sista mjölken till sitt kaffe och biter sedan raskt av allt eventuellt spekulerande om en återförening.
  -Jag ser inte det här som någon comeback, skriv det. Man vill ju knappast göra nån slags jävla Grymlings-grej, säger han syrligt och rynkar pannan till en tvättbräda.
 -Jag avskyr att turnera och vad som än händer med det här så tänker jag bara göra en spelning om året i fortsättningen - högst. Så är det.