Tillbaka
Imperiet - levande i Hultsfred

Konsertrecension/Intervju ur n´Roll #14 1983 Text: Eva Sandegren

Rockgruppen Ebba Grön lade av i vintras. Tre av de fyra medlemmarna hade redan bildat Rymdimperiet men gruppen heter numera Imperiet. Vi såg dem i Hultsfred. Vi fick även en pratstund med Stry Terrarie.

Bandet körde till en början åtta låtar. Bland de märktes speciellt "Afrika" och "Felrättsnett"; från nya singeln., som spelades in av Rymdimperiet innan Ebba Grön splittrades. Själv gillar jag dessutom "Golva mig" starkt.
Sista låten var "Alltid rött alltid rätt" från den nyinspelade första egna singeln med Imperiet. Naturligtvis var publiken inte nöjd med detta och efter en stunds ivrigt klappande stod Imperiet där igen, Thåström - sång och gitarr, Stry Terrarie - synt, Gurra - trummor och Christian Falk - bas. Med var också en kille på saxofon & rytminstrument som heter Per Hägglund. Han har tidigare spelat med Eldkvarn och Micke Hagström. De tre första, tidigare medlemmarna i Ebba Grön och basisten Christian, närmast från Madhouse.

"Give me some lovin" blev första extranumret följd av "Flyktsoda". Nu var publiken verkligen i extas och alla ville höra mer. Men tyvärr hade inte Imperiet inte mera material så alla fick lugnt packa ihop och går hem. Framträdanet var bra, om än något kort. Någon rutin kan man inte tala om, både på gott och ont. Detta var gruppens sjätte spelning så det är kanske inte så konstigt. Men Imperiet har tiden för sig. Vi kommer säkert att få höra mycket om dem i framtiden.

Trots att de själva är ganska förtegna när det gäller att tala om musiken och det är de gör blev det i alla fall lite snack i första hand med Stry Terrarie.

Varför blev det bara Imperiet, istället för Rymdimperiet?
- Rymdimperiet var en studiogrej, och vi ville markera att det hade hänt nåt. Att vi är en ny grupp nu.

Är det samma personer som i gamla och nya Imperiet?
- På Rymdimperiets singlar var det många olika människor med. Men i grundet var det hela tiden jag och Pimme. Sista singeln med Rymdimperiet spelades in medan Ebba ännu fanns. Men nu har vi spelat in en singel av Imperiet som kommer om några veckor. Då ska vi också in i studio och spela in första halvan av vår Lp som ska komma i höst. Andra delen spelas in i juli.

Känner ni att det är sug efter er?
- Jag vet inte. Vi har ju inte själva hand om bokningarna. Men det kommer mycket folk på spelningarna. I lördags hade vi publikrekord på Kolingsborg, men än så länge har vi bara haft sex spelningar.

Är ni inte rädda för att bli stora alltför snabbt?
- Nej, det kan vi i viss mån påverka själva. Vi kan ju inte förbjuda människor att gilla det vi gör. Men vi behöver inte ställa upp på jätte-turnéer om vi inte vill. Vi göra våra skivor - det vi tycker är bra. Sen får vi se vad som händer. Men om det blir för mycket kanske vi går samma väg som Ebba. Svårt att säga nåt nu.

På konserten spelade ni inte alla Rymdimperietsinglar. Varför?
- Nej, en del av låtarna spelade Ebba och det känns inte bra att ta upp dem igen. Men vi spelar ju Flyktsoda som ju är en Ebba-låt. Så det beror nog mera på låtarna än på vems de är.

Ställer ni upp på fredsgalor typ "Rockcirkus" i Stockholm?
- Just när det gäller den grejen, Rockcirkus, ställer vi inte upp. Vi tycker att det verkar vara för mycket band och dessutom verkar det konstigt organiserat. Vi har diskuterat detta ganska mycket och vi är inga direkta pacifister. Vi ställer hellre upp för kampen i El Salvador. Ännu har vinte inte fått några förfrågningar när det gäller den typen av spelningar. Ebba har däremot gjort många stödspelningar.

Hur känns det att se tillbaka på livet med Ebba?
- Ebba var en grej i tiden. 77-78 var ett perfekt läge. Det är inte samma som musiken idag. Vi har en ny tid nu, och vi lever i nuet och försöker göra bra prylar. Musiken är allt, ingen av oss har nåt annat yrke att falla tillbaka på. Själv har jag sysslat med musik i nästan hela mitt liv. Det är det som är viktigt för mig.

Sysslar du inte med nåt annat än musik?
- Nej, jag har inga andra hobbies. Håller mest på med att skriva låtar, brukar ha ett 50-tal på gång. Men många av dem blir aldrig klara... Grejen som tände mig ordentligt var "Schools out" med Alice Cooper. Sen var jag fast.