Tillbaka
Babylon Blues: Utanför Eden

Albumrecension ur Folkbladet 870309 Text: Micke Pihlblad

När rockmurvlar recenserar en Babylon Blues skiva brukar det låta ungefär: -Ja, ja ganska bra musik men Stry kan ju inte sjunga. Sedan brukar resten av recensionen handla om Strys Kanaries enligt många, ofruktbara försök att hitta rätt ton. Det är nästan så jag börjar tro att det är en sammansvärjning mot Babylon Blues.
Babylon Blues tillhör utan tvekan den svenska rockeliten. Det bevisar man med all önskvärd tydlighet på nya "Utanför Eden". Ok, Stry kanske inte tillhör de bästa rocksångarna vi har i Sverige men så dålig sångare som vissa vill göra honom till det är han inte. Dessutom sjunger han bättre nu än vad han gjort förut. De små tonmissar som finns kompenserar han med en äkta känsla som gör att det låter rätt ändå.
Stry Kanaries gamle vapendragare Micke Vestergren dominerar ljudbilden med sin gitarr och han gör det på föredömligt sätt. För första gången består nu också Babylon Blues av ett band med fasta medlemmar. Förutom Stry och Micke ingår nu också Thomas Holst, bas, Peter Strauss, trummor och Mats Bengtsson, klaviatur. Detta tror jag varit nyttig för musiken. Ett par rejäla pärlor har bandet fixat till i form av "Känsligt guld" och den långa "En osalig sång". Strys texter har alltid varit intressanta. Ibland har de varit mycket svåra att komma underfund med med på "Utanför Eden" är de mer konkreta än förut. "Söta vita möss" som handlar om de sötsliskiga popvideostjärnorna i TV. "Giftskandaler" om att vi inte längre bryr oss när nyheter om en ny katastrof når våra ögon. Stry må sjunga falskt men han säger stora sanningar.