Tillbaka
Västvärlden i förfall

Artikel ur Göteborgsposten 870617 Text: Joachim Kerpner

"Miljöpartiet har fått sin egen variant av Internationalen". Låten heter "Giftskandaler" och är skriven av rocksångaren Stry Kanarie, 30.
- Giftskandaler/det har blivit vardagsmat/giftskandaler/det är sånt man somnar av/men det angår mig och det angår dig/som blyet i vårt blod, sjunger Stry.

Han ser sig som rockpoet, och konstnärsnaturen återspeglas i att h an vid 18 års ålder bytte dopnamnet Anders Sjöholm till Stry Terrarie. För drygt ett år sen blev Terrarie Kanarie, sedan han tröttnat på det förstnämnda.

Stry skrev "Giftskandaler" efter Bhopal-, Tjernobyl- och Rhenkatastroferna.
- I vanliga fall är miljöförstöringen ett smygande problem. För varje pryl som händer går inte världen under, folk vänger sig. Därför kommer miljöförstöringen att fortsätta tills den slutliga katastrofen inträffar.
- Men plötsligt har katastroferna blivit extrema. 1986 var det helt tydligt att medvetenheten om miljöfaran växte, då tänkte jag att "man kan hjälpta till lite extra", och skrev "Giftskandaler".

Inga pekpinnar

I vanliga fall är hans texter inte så tydliga, Stry ogillar pekpinnar.
- Men just om miljöhotet finns det för få tydliga texter, menar han.
Mot hot av synthesizer-ljud, som påminner om ödsligheten och väsandet på ett oljeraffinanderi, ljuder en akustisk gitarr och Strys sång:
- Hårspraysflaskan/nästan som en handgranat/hårspraysflaskan/en sån liten löjlig/men den gör ett hål i himmelen/där döden sipprar in.
En hårspraysflaska exploderar vid 50 grader, "nästan som en handgranat". Och all världens sprayflaskor sprutar ut en ständig freondusch som "gör ett hål i himmelen".
- Innan jag skrev versen tänkte jag "fan, hårspraysflaska, kan man sjunga om det, är inte det löjligt, men det är ju just det att det ofta är de små sakerna som är det största bovarna. Stry menar att kampen mot kärnvapen är mindre viktig i jämförelse med miljöförstörningen.
- Vi borde ägna mer tid åt miljön än att tjata om kärnvapen, som jag inte tror att någon kommer använda.
- I och för sig är provsprängningarna också ett miljöhot. Men ett kärnvapenkrig, nej, det krävs mycket för att trycka på kärnvapenknappen än för att trycka på Bhopalknappen.
- För Bhopalolyckan är ingen stor smäll, den stora smällen är alla rädda för, men miljöhoten kommer så sakta, krypande.
- Det är svårt att ha överblick, att se hur miljöhoten samverkar. Folk säger "va fan då, Östersjön sväljer ju hur mycket som helst. De drabbas inte så påtagligt av miljöförstörningen, deras båtar rostar inte för att sälarna dör.

Västvärlden förfaller

Vad beror då denna lojhet bland de flesta av oss? Stry tvekar inte:
- Se på Greenpeace. De jobbar ju på bra, får mycket uppmärksamhet. Men problemet är ju mycket större än så, det är människornas vanor i västvärlden som ger miljöproblemen.
- Västvärldens är i förfall, ett förfall som beror på övermättnad, människorna har inget att kämpa för utom högre lön. Allt är uppbyggt på det vi redan har, på att vi har lyckats.
- Alla vill leva som överklassen gör. Då tar miljön stryk.
Istället för västvärldens expansion och aggresivitet efterlyser Stry österländsk ödmjukhet ellen den andlighet som rådde i Europa på medeltiden.
- Vi måste vara nöjda någon gång, och njuta av det vi har. Egentligen är det ju fantastiskt med alla framsteg, alla möjligheter som finns. Idag rusar alla igenom sina liv, använder sina prylar.
Ett stenkast från Strys lägenhet i Malmö ligger en liten grönskande park.
- Men jag är van vid öppnare natur, säger Stry, som är uppvuxen i den lilla nordskånska byn Skäralid.
- Ända sedan han kunnat uppfatta miljöförstöringen som ett problem har han tyckt att "det är fördjävligt".

Guld och döda skogar

"Giftskandaler" är inte den första låt om miljöförstörning han skrivit. I punkbandet Ebba Grön blev det visserligen inte av, men 1983 i Imperiet, skrev han "Guld och döda skogar".
- Guld och döda skogar hör ihop/guld och döda skogar e det klokt/människor är blinda/dom har bländats utav chansen att bli rik/vilken nit.
När hans nya band, Babylon Blues kom med plattan "Utanför Eden" skrev en skivrecensent om "Giftskandaler" att Miljöpartiet fått sin Internationalen.
- Då slog det mig att "Miljöpartiet kanske ringer upp och frågar om jag vill följa med på valturné".
- Det tror jag inte jag skulle ställa upp på, säger Stry. Politik är enligt honom osensuell, ofysisk, rent av osexig, tvärt emot rock´n rollen.
- Det är mycket som privatperson jag reagerar när jag skriver texter.Om jag varit mera allvarlig, eller djupare, då hade jag gått med i någon organisation. Men trots allt är jag ändå huvudsakligen musiker. Kanske kan man skriva en miljötext med mer personlig vinkel. Till exempel om en person som vill ut och bada men upptäcker att det är nedsmutsat överallt, han bara kör och kör mot solnedgången och undrar vad som händer...

Alla har ansvar

Om man vill kan man beskylla storbolagen för att orsaka all miljöförstöring. Men det gör inte Stry:
- Nej, alla har ett ansvar för miljön. Jag hörde på radion idag att Mönsterås pappersbruk tänker dra ner sina utsläpp med 75 %. Vad händer då? Jo, pappret blir dyrare, konsumenterna tycker att "fan, vad allt blivit dyrt", kräver högre lön, och så rullar det vidare. Om inte utveckligen går så långt att naturen blir onödig, om syre och energi, allt som behövs, kan framställas på konstgjord väg:
- Då skulle mänskligheten kanske kunna leva under kupoler. Men man kan ju inte chansa på att de tekniska lösningarna ska bli klara. Jag är tveksam till om vi hinner få fram de lösningarna.
- Inget parti förutom Miljöpartiet, sgäer vi måste dra ner på standarden. Och miljöpartiet kommer aldrig få majoritet. Ingen kommer att ta beslut om en standardundersökning.

Döden sipprar in

Stry tror mer på en utveckling mot situationen i sista versen på "Giftskandaler", där hårspraysflaskan, nästan som en handgranat, gör hål i himlen, där döden sipprar in: döden på ett silverfat/döden som en löjlig sak/har vi huvudet kvar/så är halsen redan av.
- Vad jag menar är att vi håller hårspraysflaskan invid huvudet och spräger av det. Och öven om huvudet skulle klara sig finns där ändå en kniv som skär av halsen.
- Det är så många saker som hotar oss och miljön, säger Stry Kanarie och drar pekfingret över halsen.