Tillbaka
Viva Argentina!

Intervju ur Skrutt, juli 2001. Text: Peter Thorsson

Jag ringde upp Stry en kväll i början av juli och fick höra en trevlig skåning med lite Stockholmsdialekt berätta hela sitt liv för mig. En trevlig timme som kändes som bara tio minuter förflöt och följer den långa intervjun.

Det tar en stund innan vi kommer igång för Stry satt och jobbade med musik när jag ringde, innan han sätter sig ner för att prata måste han ta lite vatten och rulla en cigarett för att komma i ordning. Det åskar men Stry tror inte det är någon fara för oss att prata med mig för det. Han mumlar lite grand innan vi kommer igång. Han sade att han jobbade och då menade att han spelade in och jag är tvungen att fråga honom om han lever på musiken men det gör han inte. Han tjänar en del på Ebba, Imperiet men det blir inga stora pengar. Jag får inget svar på vad han lever på istället. Han har varit med i en del grupper genom åren så vi börjar från början. Den första gruppen han var med i hette Riot och de huserade i Perstorp. De bytte namn senare till Push och började att spela reggae och gav ut några skivor i början av 80-talet. Han var inte med på någon av skivorna och han kommer ihåg med ett skratt att de jade konstiga spelningar på morgnarna på högstadiet. - Jag gick direkt av skift för jag jobbade på en fabrik i Perstorp. Man gick direkt från jobbet till en spelning, det kändes lite konstigt, minns Stry.

Sedan kom Kriminella Gitarrer  och där har det kommit ut någon slags bootleg LP som Stry har hört säljer en del. Men har inte sett den själv ännu. Singlarna är ju dyra att få tag på. Det var Pål Spektrum som höll på med det där från början och han gjorde CD-grejor av det där men så fick han inte göra det längre. Det var av någon anledning som Stry inte kommer ihåg men han svär sig fri ifrån den anledningen. Sedan höll basisten på med det här projektet för han har ett bolag men Stry tro inte har blivit av ännu. Efter det att Kriminella Gitarrer hade lagt sina gitarrer på hyllan så blev det då dags för Besökarna. I samma veva flyttade Stry till Malmö för Krim Git var ju mer en en Klippan produkt.  Sedna blev det lite uppehåll ett tag innan han fick tag på några intresserade människor och till slut fick han ihop folk. Binkie var med i gruppen. De gjorde en singel men de gjorde inte många spelningar.  Det blev bara sex spelningar och de har därför jobbat upp lite av kultstatus. Stry har ju lyckats att vara med i väldigt många grupper och många av grupperna har lyckats att släppa skivor. Mycket av skivsläppen finansierade de själva. - Det fanns ju inga bolag som ville släppa det och då tänkte vi att vi får väl släppa det själva. Sedan fanns ju Heartwork som poppade upp just då. 

Han har till skillnad mot vissa andra musiker som jag har intervjuat skivorna kvar. I alla fall ett ex av varje men annars har han sålt av en del. Han är ju lite ledsen för att han inte sparat några mer av varje för han hörde talas om att någon köpte en Kriminella Gitarrer frö singel för tusen kronor för att tag sedan. Jag vet att jag själv bytte till mig en av singlarna väldigt dyrt. Den här killen kom tydligen från New York och Stry berättar att det finns en hel del konstiga freaks därborta. Han vet inte om de gillar musiken men de vill ha varenda konstig skiva som finns. Att skivorna skulle bli så dyra är ingenting som Stry någonsin hade tänkt sig när de startade respektive grupper. Efter att Besökarna slutade att spela hade de en konstig grupp som Stry uttrycker det som hette Blödarna. Sedan gav även Stry och Stripparna ut skivor men de var egentligen aldrig någon grupp utan mer än tillfällighet som Stry uttrycker det. Garbochock kom efter det och de höll ihop ett tag. De gjorde egentligen bara en LP och en singel. Det finns inte på CD men det är på väg ut i september och det kommer att ges ut i september. -Det är väl Thåström som har övertygat dem att ge ut skivan lite grand, säger Stry. Just nu håller vi på och tjabbar om det här med låtordning, såvida om den faktiskt kan heta Ritual om man ändrar på låtordningen. Jag själv är lite missnöjde med låtordningen i viss mån. Det är ett par låtar som jag tycker inte skall ligga så tidigt på skivan. Jag vill göra ändringar men så är det diskussioner om man verkligen kan göra det och ändå kalla den Ritual. Jag tycker att det går för det blir en bättre skiva. Det verkar bara vara så att det finns någon vedertagen praxis att man har samma låtordning som det var. Men jag vet inte för man tänkte ju annorlunda när man hade vinyl för man hade ju två sidor. Det skulle vara en bra låt som andra side öppning och avsluta sida 1 med en speciell låt och så var det här med tiden så man balanserade längden. Jag vill ha det så här men vad fan säger du om det?

Jag tycker helt klart att man kan göra det, blanda låtarna bara alla finns med för det finns det exempel på i min skivsamling även om jag inte kommer på någon speciell grupp just nu. Inte precis allt kommer med på skivan men det kommer ut en låt som inte har varit utgiven någon gång. Det är några låtar som han inte gillar. Ritual i sin helhet är med tillsammans med två extralåtar. Stry är lite kluven på något sätt för han vill ha en bra och helgjuten skiva och han anser att man kan göra de andra låtarna tillgängliga på något sätt.  Ebba Grön halkade Stry med i på något sätt . Hur kom han då med där. Jag vete fan själv knappt, skrattar Stry, om de verkligen hade nytta av en flummig skåning där. Det var en ganska bra enhet som det var har jag en känsla av. Jag hade träffat dem redan de hade gett ut sin första singel. Vi träffades en hel del innan och sen vete fan hur det gick till. Jag blev inbjuden först att göra någon slags filmmusik till den här filmen Operation Leo, jag gjorde Scheisse först. Sedan pysslade jag med det och när Garbochock lade ner så frågade de mig. Det var helt klart turnéer än vad vi gjorde med Garbochock. Men jag vete fan om jag gjorde så värst mycket nytta. Inte musikaliskt i alla fall för jag är egentligen inte bra på att spela någonting.  

Efter Ebba Grön gick de över till Rymdimperiet som sedermera blev Imperiet. Där behövde inte Stry pslea något speciellt. Men det här med att han inte är bra på något instrument bottnar i att han kan spela lite allt möjligt. Det är ingenting som är sådär jättebra anser Stry. Maraccas eller tamburin måste vara huvudinstrumentet skrattar Stry fram. Han spelar det ganska mycket nuförtiden och tycker han är ganska bra på det.Babylon Blues var gruppen som avlöste Imperiet för Strys del och Stry hummar instämmande. Han låter lite glad när Babylon Blues namn tas upp. De första skivorna vill Stry få ut skivorna på CD men då handlar det mer om en samlingsskiva på allt istället för att ge ut varje specifik LP.  -Jag vet inte om det är lönt att ge ut allihop på CD. Det är en frågan om intresse. Jag känner för att göra en riktigt bra skiva där varenda låt verkligen är en topplåt. Inte nån riktigt lång samlingsskiva utan istället en skiva mednormallång speltid.   Inte som Laddat Lugn.

Babylon Blues lade ner och Stry körde lite på egen hand. Lite engelskt och han höll även på med Wild Smoke som spelades in 1996. Wild Smoke och Besökarnas Cd finns att beställa på Strys hemsida och kolla in där för att beställa bägge två för 180 kronor. Besökarnas inspelning är väldigt bra anser Stry och inte bara kuriosa. den är gjord med fler mickar på rullband. I och för sig i replokalen och kanske är sången lite låg och orgeln lite hög ibland. Det är verkligen tight anser Stry. Wild Smoke spelade mer rak rock n roll och skivan som de spelade in gick väldigt fort att spela in och skulle visa upp livesidan av bandet. Stry vet inte om det var en bra strategi. Vi fick inte sådär jättemånga spelningar och de kanske borde gjort något mer som varit mer genomtänkt. -Det var folk som var rätt bra på att spela. Christer Nilsson och Peter Gardevall som spelade med Henrik Venant i Pojken med Grodan i Pannan. De är ju lite mer rockare än vad som framgick i PMGIP:s musik. Vi höll på några år mellan 96-97.Jag tror att de passade bättre att spela mina låtar, lite halvförtalning. 

Nuförtiden spelar han inte i någon grupp men han håller likväl på med musik och när jag ringde höll han på med en ny låt.  Den skall vara klar till söndagen efter och den skall ges bort på hemsidan. Han gav bort en annan låt förra veckan , Tågbangården ytterligare en gång i en version med Problem. Han spelade med dem också ett tag. De spelade in någonting som inte heller kom ut på skiva och då bland annat en jävligt fräck version av Tågbangården. Så när vi har pratat så dyker en tanke upp i mitt huvud. Vilka grupper har Stry inte figurerat i. det faktumet är något som Stry skrattar gott till. När jag frågar honom om han kan ta ut vilken tid i livet som har varit roligast, vilken grupp han tycker var roligast att spela i så väljer han nog Garbochock. Man kan ju undra vilken publik som den gruppen tilltalade men Stry tror att de var den vanlig punkpubliken. -Fast det började delas upp där lite grand så de värsta hardcorefansen gillade oss inte sådär jättemycket, säger Stry och fortsätter. Vår musik lät kanske deppig men på scen var det egentligen inte så deppigt. 

Strys ambitioner när han började att spela var inte så stora. Det kändes mest roligt att göra det.  Stry var lite av en organisatör när det gällde att få ihop sakerna. När det gällde att fixa ihop Krim Git, Besökarna och lite grand Garbochock. Framförallt de två förstnämnda var det mycket jobb med. Stry undrar var folket fanns någonstans. Utöver det var det väl inte så mycket som var organiserat , helst då om man tänker på framgångar. Det borde kanske varit mer anser Stry så här efter hand. En del framgångar har han ju nått , de har ju blivit radioanmälda och han har tjänat och tjänar ännu pengar på Ebba Grön. Han jobbar inte med något annat för tillfället och han har precis gått i en högskola. han har aldrig "jobbat" förutom i fabriken i Perstorp där de gjorde Perstorpsplattan. " Man kan väl inte säga att jag är opolitisk bara för att jag kommer från Skåne" står det i Ebbas samlingsskiva. jag undrar vad detta betyder. -Det var väl inget historiskt uttalande, mer utifrån att de banden , just punkgrejen från Skåne var inte så politiska om man jämförde de med Ebba Grön och Göteborgs Sound , det var väl väldigt opolitiskt egentligen. Vare sig Problem eller något band egentligen. Det var ju kanske Hoola Bandoola Band innan men de tänkte jag inte på då. Jag har aldrig varit någon jävla Hoola Bandoola freak heller.

Strys liv har ju verkligen ändrats med musikens hjälp och när jag frågar honom om han tror att någon annans liv kan ändras i och med musik så hajjar han till.  -Det är kul att du frågar det just nu för när jag var inne och skickade iväg mitt mail till dig så var det faktiskt ett annat mail till mig från nån snubbe som skrev att du har säkert räddat mitt liv. Det var ett väldigt kort mail och sedan var det lite omnämda citat från den här Laddat Lugn låten med som kanske gav någon fingervisning . Det kanske är en överdrift i och för sig , jag blev väldigt nojjig och tänkte att kan det vara så viktigt men det var bara en enda person. Jag kunde få för mig lite att han räddade sig ifrån någon slags droger. Men det är nog enda gången någon har sagt något sådant till mig.

Stry har gjort 100 låtar som inte har kommit ut och det är ungefär 100 låtar som har kommit ut. Så ungefär 200 låtar har alltså Stry gjort och när jag frågar honom om han har en favorit av alla dessa låtar . Stry har fått för sig att de bästa inte har kommit ut och det är väl en rätt inställning som musiker. Det finns låtar som Stry har haft i 20 år och han har hela tiden tänkt att den här väntar jag med. För det måste vara rätt omständighet när den skall komma ut.- Av det som finns utgivet är det skitsvårt att välja en favorit. Nu har jag kanske tröttnat på en del av grejorna. Jag lyssnar på skivorna ganska regelbundet.  Det är inte för att digga men ibland vill man ha perspektiv på vissa saker för att göra nya grejor. Hur var nu detta, var det dåligt eller bra. Men ibland tar man fram dem när man sitter och dricker öl, inte nostalgiskt utan mer att öldrickandet ger en mer sugen på att höra det. Jag tror inte det är nostalgi för jag vet inte vad det är. Jag minns inte saker för musiken hjälper mig inte att minnas saker. Jag lyssnar ju alltid på gammal musik men det är sällan att jag förknippar det med gamla goa tider eller något sådant. 

Det finns en hel del bra band i Sverige just nu men han kan inte nämna några speciella band. Men han har aldrig nästan lyssnat på svenska band. Han tycker att det är sällan som det dyker upp något ny men han gillar en ny grupp på Dischord Records som heter Make Up som han gillar. Men han gillar kommersiell musik också som R.E.M och Red Hot Chili Peppers senaste skiva.- Man kan ju inte kalla det så avantgardistiskt musiksmak, säger Stry. Jag kan inte sitta rakt upp och ner och lyssna på någon annans musik för jag måste isåfall  spela något spel eller lägga en patiens på datorn eller något sådant.  Det är på så vis jag kommer in i ny musik. Det är ett fenomen sedan fem år tillbaks. Innan kunde jag sitta och lyssna på musik bara. 

Att skriva texter har han inte gjort på länge. På nya låten som kom ut på hemsidan var det en kort textvariant på. För det första skriver han helst på engelska , inte för att det är lättare men han kan använda som bara kommer ur munnen på honom utan att  han behöver tänka. Det kan han inte göra på svenska. Det är det han vill göra och han tycker det är skönt att han inte förstår alla engelska ord. Han tycker det är lite dolt. -Men det är klart att samtidigt på engelska blir det en hel del floskler. Men samtidigt tycker jag att det är bra med väldigt enkla texter. När man lyssnar på gamla Stooges: Funhouse och vad är det för texter egentligen. De säger mig väldigt mycket i alla fall fast jag inte överhuvudtaget har förstått vad de handlar om. De är heldumma, det är jävligt bra. Det kan vara där någonstans som jag tycker om just den grejen. Just nu har jag inte sådär jättelätt för att skriva någon musik heller. Jag har såpass mycket så att jag klarar mig. Det har alltid varit lite mer jobb att skriva texter, pröva fram och tillbaka, det är mera tandvärk. När man gör en låt så är det en väldigt plötslig grej, det är  väldigt kort när man kommer på en melodi och det är väl det som är låten. Och andra sidan så kan man sitta och pussla med små delar och det är väl också ett hantverk. Det håller jag på med hela tiden och jag har ju hundra låtar och jag kan byta refrängen och slänga in den där. Jag jobbar lite på datorn men det är redan en klar låt när jag börjar och jobba där.  Det är mera hur basen skall gå. 

Stry vet inte om det är många besökare inne på hans hemsida.Det är inte han själv som håller i den , det är några killar som frågade om de fick göra det. Stry är lite involverad i den lite grand, han hjälper de lite och han tycker numera att det är skitbra för han kan sälja skivor där. Även komma ut med låtar där. - Faktum är att jag funderar på att under ett år eller så försöka att göra en ny låt varje vecka och bara ge bort. Men då blir det i och för sig inte de allra bästa låtarna kanske , för de kanske jag skulle försöka samla på ett par CD sedan när jag får tid. Jag tror jag skall göra det, jag är inte helt klar över det än om du nu skulle skriva om det.

Stry är inte ute så mycket på internet men om han är det är det mest fotbollssidor han besöker. Han har blivit besatt av Argentinas fotbollslandslag och det låter lite annorlunda. Han vet inte varför men han tycker det är skönt att ha en lite dum grej att hålla på. Han går inte på fotboll i Sverige men när det gäller fotboll på TV så tittar han gärna. För ett par år sedan var han helt insnöad på Detroit Red Wings men det har gått ner lite grand. Den konstigaste recensionen han någonsin fått är om en Garbochock recension där någon sade att gitarren i Repulsiv endast var bra för att skrämma bort vårtor. Det är väl en rätt så kul recension anser Stry. -Jag tycker mest att jag hamnar där vid 3 och 3 plus men så är det väl vissa som är väldigt entusiastiska . Jag brydde väl mig inte så mycket om recensioner egentligen.  Man kunde ju undra om vad var det för nytta med detta. Varför en person som uppenbarligen inte är intresserad av musiken fick just min skiva. 

Det är sällan att folk har kommit upp på scen eller stör honom när han spelar. Han kommer ihåg ibland att han var nykter vid några spelningar.-Det var inte alls bara för jag kunde inte koncentrera mig på uppgiften. Utan bara flöt bort. det är väl inte så konstigt, ska det vara så jävligt. Förr var man ganska full ofta men det är ju inget bra heller. Någon slags fokusering som är svår att få till på något vis för man blir ju av drickandet , man tappar ju lite av rundseende och uppmärksamhet och det kanske man behöver ha. Annars vet jag inte så mycket konstiga saker , det har varit ägg och äpplen ibland. Någon gång i Finland var MA Numminen med Born to be Wild uppe på scen med Ebba men jag tror inte han gjorde så jävla mycket. Egentligen gillade han den låten tror jag men han kunde inte få till det. 

Han började i punken och punken har gett Stry honom en grundattityd men han tror att den attityden har funnits väldigt länge egentligen. Att inte ta allting för givet som traditioner och viljan att pröva andra grejor. - Men många gånger man kanske kommer tillbaka till det där man var motståndare till men det kanske har varit en liten variation där ändå. Men sedan vad det gäller musiken, det trashiga så gillar jag fortfarande New York Dolls men det är sällan att jag lyssnar på något sådant punkigt som Pistols eller så. Men samtidigt påstår en del att Make Up är punk men jag tycker väl inte det själv. De har väl en attityd av punk men musiken låter som en blandning av Prince, soul och rock.

Vi avrundar intervjun här och jag måste tacka Stry för en trevlig timme av snack. Bilderna intervjun kommer från hans hemsida.