Tillbaka
Sticky Bomb om Kriminella Gitarrer

Utdrag ur "Svensk Punkhistoria" Backstage #18 1993

Kriminella Gitarrer från Klippan startade sommaren 1977. och var först med att göra sig ett namn. Sättningen från starten var Stry Terrarie, vars riktiga namn är Anders Sjöholm, sång, Alf Olofsson, bas, Mats P, gitarr och en trummis som även spelade med i Örkelljunga musikkår. Trummisen ersattes hösten samma år av den blott femtonårige Sticky Bomb (Per Åke Holmberg), som startade sin karriär hos Gitarrerna.
 -Jag fick en oerhörd kick av att helt plötsligt vara med i ett band, berättar Sticky som inte höll punkens värderingar som det viktigaste.
 -I och med att jag inte hade spelat tidigare så revolutionerande jag inte mot något som hade funnits innan genom att spela punk utan jag tyckte bara det var kul att lira. Hade det varit ett hårdrocksband så kunde jag lika gärna ha varit med där. Det viktigaste för mig var att jag fick spela i ett band.

Frågan är väl om inte Krimiella Gitarrer var först med av alla svenska punkband när det gällde att släppa en singel när de släppte "Vårdad klädsel" i början av 1978. Den singeln trycktes bara upp i 500 ex, som sålde slut på nolltid, och har idag blivit ett riktigt samlarobjekt.
Stry skrev det mesta av materialet i bandet och det var också han som stod för singel nummer två "Silvias Unge", som kom några månader senare. Under våren 1978 hoppade han av och Mats P tog över sången samtidigt som de plockade med Olle Drejare på gitarr.
I och med tredje och sista singeln "36 patroner", som liksom de tidigare släpptes på Kloak (senare Svenska Popfabriken", så märktes en musikalisk utveckling.
 -I början får man nog säga att vi var ett punkband. Inte så extrema kanske men våra förebilder var band som Pistols, Clash och Stooges. När Stry slutade blev det lite mer rhytm & blues baserat samtidigt som det också blev lite rockigare, anser Sticky.
Kriminella Gitarrer medverkade också på samlingsplattan "Svensk Pop" med klassikern "Knugen Skuk", samt "620415-1952, Stig Bomb".
 -Den senare är min låt för det jag som har skrivit den, och det är även jag som sjunger den, förklarar Sticky.

Bandet spelade inte ute så ofta eftersom det var svårt att få spelningar. Sticky tror att de gjorde runt 10 stycken med Stry och ungefär lika många efter han slutade. Sticky kommer mest ihåg de med Stry.
 -Det var alltid kaos för han var asfull varenda gång vi spelade, så full att han knappt kunde stå på benen. Jag minns att vi spelade två kvällar i rad på Errols i Göteborg. Vi spelade med Problem och båda kvällarna var Stry så full att han knappt kunde gå upp på scenen. Det var faktiskt fruktansvärt dåliga spelningar.

Sticky minns inte riktigt om det var slutet på 79 eller början på 80 som Kriminella Gitarrer slutade, men det var i alla fall 1980 som han började spela med Torsson. Där var han med till 1982 när han kom med i Wilmer X.