Tillbaka
Ebba är död - Leve Imperiet!

Konsertrecension ur Aftonbladet. Text: Arne Höök

Det var varmt, det var tufft, det var tätt. Och det var minst sagt så bra som man kunde önskat sig. Imperiets premiär - åtta månader efter Ebba Gröns sista spelning lade stjärnljus över Kolingsborg i Stockholm.

Som ett trotsigt rövarband från Belfast och Sahara klev Imperiet in på scenen. De stannade inte längre än drygt 45 minuter, men de räckte för att visa att det finns gott om hopp om liv efter Ebba. De som hoppats på "Häng gud" och "Mona Tumba slim club" blev visserligen lurade på konfekten. Imperiets låtar var helt tagna ur nya gömmor - undantaget ett extranummer, "Gimme' some lovin". (En Spencer Davies Group-låt.)

Publiken, en sällsam blandning av mohikaner, skinheads, plisserade kjolar och kostymer, var avvaktande under de första numren, men i "Afrika" lossnade det. Då fanns Ebba Grön plötsligt någonstans i lokalen, i röken under spotlighten. Samma värme, samma ilska, samma frenesi och spelglädje. Stry, organisten, sjöng med kroppen a' la spastiker, medan Thåström och basisten Christian Falk från Madhouse trådde voodoodansen över scengolvet. Om det med "Vita febern" nådde fram till avsedd person må vara osagt, men Thåströms dedicering av låten till G-regissören Staffan Hildebrand fick i alla fall applåder. Efter "Så rött, så rätt" och bara en knapp halvtimme var konserten plötsligt över. Då var Thåströms gitarrlager också slut, men envisa rop fick till sist in Imperiet, och en ny gitarr, för extranummer. - Vi har inga fler låtar, så vi tar en en gång till, sa Thåström. Och så blev det just "Så rött, så rätt" igen , där två rader talar för konserten och för Imperiets hela styrka: "Mitt hjärta är alltid rött, mitt hjärta har alltid rätt."