Tillbaka
Imperiet: Rasera

Albumrecension ur Schalger 9/1983. Text: Håkan Lagher

"Rasera" är en explosionsartad stöt med underlivet som fortplantar sig i hela kroppen. det är rått, det är ös och det är en fruktansvärd attack i spelet. Just den där känslan som Clash, Sex Pistols eller viss svart funk kan förmedla i sina bästa stunder. Imperiet har lyckats som få grupper tidigare att ta med attacken och trycket in i studion och dessutom hålla den kvar ända fram till slutledet - skivan. "Rasera" vibrerar som en tryckluftsborr mot en stenläggning. Det är rebellrock högst upp på barrikaderna.

Musiken är svart. Om jag säger soul, funk och lite rapping så tänds röda lampan för trend och musikklimat. Om Thåström och Stry är jättarna så står Christian Falk inte långt efter. Mycket av förtjänsten till den grund som Imperiets form vilar på är hans tunga och säkra basspel. En sång som sjuder av ilska mot rasism, apartheid och vanligt dumt utlänningshat är låten "Rasera". "Det kommer en tid/då jag vill va kines/Då jag vill va grek/Då jag vill va alla färger på en gång". I "Tusentals händer" (som sannolikt Stry har skrivit) är det tredje världen som är på marsch. I "Silver, guld och misär" och "Kontroll i Stockholm" är det storstadens korrumption och snabba klipp, trasiga barn som beskrivs. "Guld och döda skogar" är en vacker ballad där Thåström besjunger utarmningen av våra skogar och naturen. Här hemma på kalhyggen såväl som i Amazonas.

Det finns dom som tycker Imperiet är en opolitisk rockgrupp som slängt Ebba Gröns själ i Nybroviken. När man hör Joakim Thåström vråla sig igenom "Kontroll i Stockholm" flyger nolltaxerare, fastighets-spekulanter, krogbulvaner, brännvinsadvokater och kanske i första hand korrumperade snutar åt alla håll. Skall det kritiseras, vilket jag egentligen inte vill i det här fallet, men det är ju sånt som skall med i såna här skriverier, får det bli produktionen och några musikers insatser. Det är en lite stel och fyrkantig produktion men det är samtidigt helt funktionell.

Imperiet står mellan maximalt tryck och ett "vackert" ljud. Dom har valt det ruffiga och hårda och det är helt rätt. Men kanske inte kommersiellt... Det jag är lite tveksam till är också Gurras och Pär Hägglunds insatser. Gurra är begränsad i sitt spel. Det han kan spelar han bra. Här är det delvis nya rytmmönster och takter som skall prickas in och det blir lite enahanda bitvis. Pär Hägglunds saxofon går mer på entusiasm än teknik. Han är helt rätt i gruppen men blir precis som Gurra en aning fyrkantig och förutsägbar på platta. Men det är bara radanmärkningar.

Avslutningsnumret "Höghus låghus dårhus" är en mycket stilla ballad med en baskagge, en klocka som slår, sprött munspel som ackompanjemang till Thåströms röst. Här hörs också några av Thåströms bästa textrader. "Rulltrappan och hissen är det enda som går uppåt här.../Hon tänker på hettan som fanns hos dom förr/En orkan har blivit en bris/Han sätter på videon istället för mig/Hennes tårar fryser till is". En värdig avslutning på en stor rockplatta. En platta som tar fram en grupps hela kapacitet. Som inte döljer något utan vill - och törs - visa allt.