Tillbaka
Ebba Grön: Boxen

Albumrecension ur Aftonbladet 981127. Text: Per Bjurman

- Det finns bara tre band som räknas...Rolling Stones, Clash och Ebba Grön.
Säger inte jag.
Utan Joakim Thåström själv - i ett sällsynt ögonblick av öppenhjärtighet i bookleten som medföljer den här kartongen.
Men visst.
Jag skulle när som helst kunna ställa mig upp och skrika ungefär samma sak. Ebba Grön från Rågsved söder om Stockholm är ett av de allra bästa rockband som funnits. Den för mig självklara men i andras ögon säkert lätt horribla ståndpunkten gjorde jag ett plågsamt ambitiöst - och ändå helt misslyckat - försök att motivera redan i våras, i samband med liveplattan.
Nu känns det poänglöst att ens slå på datorn.
Allt gruppen spelade in under sin korta levnad - inklusive en hel del svåråtkomligheter, som den högst hädiska kyrkoversionen av "Häng gud", tidigare ohörda "Brackor" och coverversioner av både Stones "Happy" och Clash-killern "White riot" - har här dokumenterats på fyra välmatade cd-skivor och jag klarar helt enkelt inte att förklara upplevelsen av Ebbas samlade verk. Det går inte.
Jag kan peka på den kokande vreden i Fjodors stämband i en tidig livetagning av "Ung & sänkt". Eller de mördande gitarrriffen i "Vad skall du bli", "Ung & kåt", "Tyst för fan", "We're only in it for the drugs" och skamligt underskattade "Schweden Schweden". Eller den nakna desperationen i Thåströms röst i akustiska versionen av "Vad har jag gjort". Eller det blytunga svänget i "Staten & kapitalet", "Alla visa män" och "Flyktsoda". Eller den gatusmarta, oresonliga samhällskritiken i "Beväpna er" och "Sno från dom rika".
Men det känns likafullt bara futtigt.
Låt mig dock konstatera att det inte handlar om nostalgi.
Den brinnande urkraft Thåström, Fjodor och Gurra lösgjorde i sina adrenalinfontäner till låtar är rakt i genom tidlös och det säger sig faktiskt själv att musiken på "Boxen" skakar en tonåring lika hårt i dag som den gjorde för arton år sedan. I övrigt får musiken tala för sig själv.
Knappa i "Vad skall du bli".
Vrid upp volymen.
Trycka på "Play".
Efter ett par minuter återstår bara damm och rök och aska.