Tillbaka
Låtkommentarer

Från bookleten till "Laddat Lugn 77-91". Text: Georg Cederskog & Stry

Leka med elden (helt ny)
Pinfärsk Terrarie anno 91. Den långörade kan höra ett redan världsberömt gitarr-riff i botten. "Själen kom från ett hål i en dödsmaskin", det var själva utgångsläget, sen flummade jag bara vidare . Filosofi, religion, landsvägar och sex.

Har vi inte grävt för många hål? (Babylon Blues, 1985)
Babylons första singel och hittills enda radiohit. Garbochockaren Jan Karlsson gjorde det fräcka singelomslaget med J.F Kennedy på. "En av de bästa texterna jag skrivit. Försökte göra en modern politisk låt. Handlar om alla tecken omkring oss på svaghet i respekten för människor och andras åsikter".

Kickar (Imperiet, 1984, nyinspelad)
Michael Jackson och "Billie Jean" bjussar på fet basgång när Talking Heads möter Cramps i en illa upplyst gränd. "Den är väl ett letande efter rötter. En massa deltablues i texten, swampmusic, Flamin Groovies...jaa, det är en salig blandning. Var på väg tillbaka till Skåne då, tillbaka till moderjorden...

Anna Greta Leijons ögon (Besökarna, 1979, nyinspelad)
98 oktanig Terrarie i terroristluva. Ett tema han i Ebba Grön kom att utveckla med musiken till långfilmen "Operation Leo". "Bodde hemma i Allarp utanför Klippan när jag skrev den på akustisk gitarr. En rätt uppenbar rip off på Adverts "Gary Gilmores eyes". Lite mystik, lite skumt och i originalversionen inte så lite The Doors.

Guld & döda skogar (Imperiet, 1983, nyinspelad)
Stry på barrikaderna med vita flaggan höjd och bästa låten på Imperiets första Lp. "Skrev den direkt efter ett TV-program om indiska storgodsägare som inte tar hänsyn till någon eller något. En attack på rovdriften av våra naturtillgångar. Den är min första miljömedvetna låt".

Gunga bergets topp (Babylon Blues, 1986)
1985 års Terrarie skickar kärlek från Exercisgatan i Malmö och replokalen i gamla asbestfabriken ute i Lomma. Och hela Mott the Hoople ler i mjugg. "Det är en vanlig straight sexlåt, om kärlek, primitiva lustar, low feelings och upphöjda madonnor. Liksom".

En osalig sång (Babylon Blues, 1987)
1980-talet håller på att ta slut, hip-hopen dominerar listorna, muren faller och Stry köper dator. "Rätt mycket om mig själv, om hur musiken kommit fram och en massa gamla myter. Är intresserad av sådant, hur folk levde på stenåldern och så. Skrev den rakt av, var imponerad efteråt minns jag. Banjon blev helt enorm".

Guldimund (Babies, 1990, nyinspelad)
Ett gammalt Stry-tema i nya kläder, samspelet mellan dag och natt, ljust och mörkt. På gitarr: Thomas Holst från Wilmer X, på hammondorgel: Hasse Ingemarsson, The Creeps. "Ville göra en enkel glad poplåt. Som Prince "Raspberry Beret". Blev en "Fever" istället. Handlar om motsatser alltså".

Felrättsnettheltfelrättsnett (Rymdimperiet, 1983, nyinspelad)
Ettrig Terrarie goes Motown med kör och allt. "Skrev den i lägenheten på Gillerbacken ute i Rågsved, på toaletten, var lite ont om plats. En reaktion på att saker är konstiga helt enkelt. Vi är så bortskämda, har det så jävla bra och ändå är det bara skumt, så mycket våld.

Ritual (Garbochock, 1980, nyinspelad)
Stry goes psychedelic. Raden med "om det inte är försent vill jag se dig när du strippar av dig varje pryl du har" är en Stry-All-Time-Classic. "Fortfarande min favoritlåt på Garbochock-plattan. Ville göra en droglåt men den är egentligen reklam för fantasi, inte LSD. Mikael Vestergren gjorde versen och de instrumentala delarna, ett bra samarbete.

Cheyenne (Garbochock, 1980, nyinspelad)
Glömmer aldrig raggaren som en hel Garbochock-konsert igenom skrek på låten om Tjäjjän... "Från början är låten uppbyggd kring Byrds "Eight miles high". Har läst en massa indianhistoria och alltid tyckt att det är ett jävligt vackert flicknamn. Skrev låten första året i Malmö och sjöng den redan med Besökarna.

Streberbarn (Garbochock, 1980)
Klassiks öppningslåt på Garbochock-konserter hösten 1979 och klassiskt exempel på svensk punktext med obligatorisk outsider position; jag-mot-resten-av-världen. "Riffet skrevs på en gammal Moogsynt i Klippans Gymnasiums musiksal sommaren 1976. En slags grym vision av något jag drömde. Små barn som gick omkring med rakblad, slags mördarbarn. Jag vaknade en morgon med det där ordet, "streberbarn", i munnen. Det är en enkel och rå låt".

Malmö City (Garbochock, 1980)
Ung vild man från Allarp kommer till storstaden och skriver "Bright lights, Big city" på skånska. "Ville göra en bra, enkel rocklåt om Malmö, hade just skrivit "Stockholms pärlor" till Ebba. Rätt mycket Clash och "Londons burning". Var mycket så då, man snodde rätt ogenerat...

Afrika (Rymdimperiet, 1983)
Ännu en livefavorit. Marley har dött, punken likaså och depprocken lagt en grå filt över landet. Stry diggar "Babylon" med New York Dolls och tre ackord senare är den klar. "Bodde i Liberia 63-66 och ville skriva lite Afrika-nostalgi. I Stockholm var det runt 82-83 fullt av vita kids som lyssnade på reggae och försökte fixa rastalockar. En hyllning till dom deras positiva attityd helt enkelt".

Sponkad (Babylon Blues, 1986)
Galghumoristen Stry Kanarie (ex Terrarie) sjunger för de "som deltar i produktionen". "Den är en enda stor ironi. Ett frustrerat inferno av hopplös idioti".

Jesus eller Djävulen (Babylon Blues, 1987)
Skrevs 87. Terrarie kryper till korstet och finner att alla möjliga moraliska ideal gått i bitar. "Hur man är vänder sig har man ändan bakåt, det är väl kontentan av låten. Kanske. Mittpartiet skrev jag för vääääldigt längesen, runt 75. Ville göra en glättig bonnlåt och ändå blev den allvarlig till slut i alla fall. Är ofta på det viset med mina låtar...

Giftskandaler (Babylon Blues, 1987)
Miljövännen Kanarie fångad 86-87 när all världens giftiga jävligheter tävlade i utrymme på löpsedlarna. "Det blev så tydligt; Bhopal, Bern, Tjernobyl...bestämde mig för att skriva om miljöförstörning. Min syrra som är lärare gillade den. Hon spelade den i sin klass och flera av föräldrarna flippade ut och sade att låten skrämde barnen! De ville bara sticka huvudet i sanden, vill inget veta... det är så jävla typiskt".

Glädje kan va danska barer (Babylon Blues 1989)
Med taxfreefärja till det Förlovade landet i Väster. "Det här är också en gammal refräng som bara dök upp. Sparar allt jag skriver och stuvar om ibland och ser vad som händer. Låten är en uppmaning att inte gräva ner sig. Det är ju trevligt i Köpenhamn, men där finns också en skuggsida, precis som i låten".

Laddat lugn (Stry 1991)
1991, His Bobness Dylan fyller femtio och Stry ger ut första soloplattan. "Jag träffade ett fan, en snubbe på KB i Malmö efter en spelning. Han hade en historia att berätta om sin tjej, deras barn och sig själv. Jag skrev om det, och nån påstod att det var patetiskt. Men jag är ganska nöjd med alliterationerna".

Helgeå (Stry 1991)
Tillbaka med Mark Twain till stråhatt och ett halmstrå i mungipan. Och skånska Helge Å blir ett febrigt floddelta. "Den är ett försök till naturromantik, en smula Mississippimystik. Floden som en bra symbol för livet, musiken som en helande kraft, Hesses "Siddharta" som sitter vid floden och tar det lugnt, laddat lugn".