Stry - vild och galen
Från Malmömagasinet 1991. Text: Lennart Persson
Läste en intervju med Eva Dahlgren. Hon berättade att hennes målsättning med senaste plattan varit att göra musik som fungerade att spela i bakgrunden när man hade kompisar hemma.
Suck…
Som tur är så finns det musiker som är mer bångstyriga än så. Stry Terrarie, den här spaltens specielle favorit, är en.
Stry ger i dagarna ut en vild och galen Cd med den välvalda titeln "Laddat Lugn" (Amaltthea). Undertiteln "77-91" avslöjar att det handlar om en samling, en sammanfattning av Steg 1 i hans karriär.
-Jag ville försöka etablera någon slags helhet av det jag gjort under åren, berättar han själv. Knyta ihop det jag gjort med grupper som Besökarna, Garbochock, Ebba Grön, Imperiet och Babylon Blues. Sätta punkt, och på det sättet skapa en öppning för nya grejer.
Förutom en helt ny låt, det förlösande öppningsspåret "Leka med elden", innehåller Cd:ns tjugo spår sju stycken nyinspelningar av gamla låtar.
-Vissa av de gamla inspelningarna höll inte måttat, andra har aldrig spelats in med mig själv som sångare. Och jag tyckte att Imperiet-spår som "Kickar" och "Guld & döda skogar" förtjänar att höras i mina egna tolkningar.
Självfallet. Och Cd:n lyckas alldeles utmärkt med att ge en bra bild av en av Sveriges mest spännande rockprofiler.
Här följer Strys egna kommentarer till låtarna. Texten inom paranteserna anger låtarnas ursprung.
Leka med elden (helt ny)
-Så ny att den aldrig är spelad ute. Skrev texten precis innan inspelningen
Har vi inte grävt för många hål? (Babylon Blues, 1985)
-Refrängen var först det engelska "All we ever do is say goodbye", men det är definitivt ingen kärlekslåt. Den politiska texten fick förhöjd verkan av att Palme sköts strax efter utgivningen, men den känns lika relevant idag.
Kickar (Imperiet, 1984, nyinspelad)
-Var egentligen inte menad för Imperiet överhuvudtaget, eftersom jag var på väg ut ur bandet då. Jag lät mig övertalas under en motig skivinspelning, fast låtet egentligen inte var riktigt klar. Nu är de´n mer rock´n roll.
Anna Greta Leijons ögon (Besökarna, 1979, nyinspelad)
-Spelades redan med Kriminella Gitarrer ett par år tidigare, den var höjdpunkten i vårt set. Fast då spelade vi den i 200 km/tim! Stefan Ahlqvist spelar fräck gitarr på nyinspelningen, men tycker att han är för lågt mixad, att det låtar för "svenskt"!
Guld & döda skogar (Imperiet, 1983, nyinspelad)
-Jag ser mig som en politisk person och det här var min första miljömedvetna låt. Budskapet står sig mer än någonsin.
Gunga bergets topp (Babylon Blues, 1986)
-Kärlekslåt? Tja…i så fall kärlek ur ett primitivt perspektiv. En konstig blandning av öhet och blod. Mina texter blir ofta mer filosofiska än vad dom behövde vara. Men man ska väl inte känna sig själv för bra, åtminstone inte när man är 30…
En osalig sång (Babylon Blues, 1987)
-Min allra mesta favorit. Kanske för att den är så storslagen…
Guldimund (Babies, 1990, nyinspelad)
-En helt vanlig poplåt. Ville göra en mer "psykologisk" version än Babies original, inte så glättad.
Felrättsnettheltfelrättsnett (Rymdimperiet, 1983, nyinspelad)
-Lyckad redan i sin första inspelning, men den gick aldrig att spela live. Därför drog jag ner tempot i nyinspelningen. Texten, som en kvällstidningsrecensent en gång kallade "helt obegriplig", är en Sverige-beskrivning.
Ritual (Garbochock, 1980, nyinspelad)
-Sången var helt bortmixad på originalet. Killarna i The Girls körar på nyinspelningen och helt plötsligt blev det nästan en poplåt…
Cheyenne (Garbochock, 1980, nyinspelad)
-En enkel kärlekslåt, musikaliskt byggd kring Byrds "Eight miles high". Jag läste mycket om indianer när jag var liten, och har alltid tyckt att Cheyenne var ett så vackert namn.
Streberbarn (Garbochock, 1980)
-En barbarisk låt! Texten är en mardröm.
Malmö City (Garbochock, 1980)
-Rocklåt, kort och gott. Bara att ånga på! Hade bestämt mig för att skriva en sån - jag får nämligen anstränga mig för att hamna i det tempot.
Afrika (Rymdimperiet, 1983)
-Stöld från New York Dolls "Babylon". Men har inga betänkligheter - jag gjorde ju nåt bra av det!
Sponkad (Babylon Blues, 1986)
-Ett inlägg i debatten om arbetsgivare och arbetstagare. Brukade sjunga den över riffet i "Smoke on the water" när vi jammade med Besökarna.
Jesus eller Djävulen (Babylon Blues, 1987)
-Kom lagom till julen, men var väl inte tillräckligt lättillgänglig i sitt budskap. Det är jävligt svårt att göra något åt sin situation! Spänner från djupet i början till EPA-filosofin på slutet.
Giftskandaler (Babylon Blues, 1987)
-Utgångspunkten var miljökatastrofen i Bopal och Tjernobyl, men miljöförstöringen är egentligen en långsam, smygande process. Men de osynliga hoten åskådliggör inte problematikern på samma sätt.
Glädje kan va danska barer (Babylon Blues 1989)
-Handlar definitivt inte om Danmark. Dunkelt budskap, mest ord som funkar ihop. Vill man ha en rak, sammanhängande historia kan man läsa en novell istället.
Laddat lugn (Stry 1991)
-En beskrivning av mig som människa och musiker.
Helgeå (Stry 1991)
-Lite Huckleberry Finn-romantik som blir en bra avslutning. Har egentligen ingen anledning att beskriva det idylliska i livet, men att glida nerför en å på en flotte tilltalar mg som tanke.
|