Tillbaka
Stry tar ett nytt steg...

Från Expressen 850316. Text: Lennart Persson, Foto: Ronny Johannesson

Stry Terrarie är redo för nästa steg. Hungrig, nyfiken, spelsugen. Och i behov av pengar.

De sista STIM-pengarna från tiden med Ebba Grön och Imperiet är slut, han har sålt sin Telecaster och sökt jobb som stuvare i Malmö hamn…
 -Fast pengar i sig är totalt ointressanta, det är musiken som betyder något. Jag måste ha ur mig låtarna.
 -Har man sagt A får man säga B. Har jag skrivit en låt jag tror på måste jag till varje pris se till att den blir inspelad. Vad skulle jag annars göra?
 -Skulle jag bara lämna alla mina låtar åt sitt öde? Det går bara inte…då kan jag lika gärna hänga mig.
 -Dessutom behövs motvikter idag. Jag har inte samvete att lämna över musiken till Foreigner och såna typer. Läget är katastrofalt nog ändå.

Lika passionerad
Stry är lika passionerad när han talar om musik som när han gör musik. Man har lätt en känsla av att han är en tidsinställd bomb - fylld av oregerlig, närgången rock´n rolll - som närmar sig detonationen med språngsteg. Samtidigt som han har massor av humor och ofta släpper loss ett snett, slugt flin. I riktning mot taket.

Som när jag förståligt börjar tala om Jim Morrisson och Montgomery Clift och huruvida de fortfarande spelar en roll i Strys image utåt.
 -Nä, man är ju ändå till sist bara sig själv. Det lär man sig med åren. Just nu tycker jag det är roligare att vara musiker. Att ta dom här slitna tolv tonerna och faktiskt lyckas få ihop nya låtar av dem.
 -Jag älskar att skriva låtar, gör en om dagen. Jag har ungefär hundra låtar, och idéer till åtar, på mina kassettband. Det är mitt kapital, det första jag tar med mig om det börjar brinna i min lägenhet.

Just nu gör Stry sina låtar tillsammans med Micke Vestergren (gitarr), Peter Rosengren (trummor) och Michael Bryder (bas) i gruppen Babylon Blues. De repeterar för fullt och har börjat spela en del i Malmötrakten. (I kväll är de för övrigt på Club Fredman i Malmö).
 -Idealet vore om vi kunde byta set varje spelning…så jag kunde få användning för alla min låtar! Men det vore kanske för höga krav på de andra i bandet?
Förmodligen.

Spela in, Amalthea!
Närmaste planerna inkluderar bland annat att dokumentera sig på platta. Amalthea är intresserat av att ge ut en mini-Lp eller tolvtums-Ep och Stry har som sagt låtar så det räcker och blir över.

Från bandets nuvarande repertoar har jag en överskuggande rekommendation till Amalthea - "Gunga bergets topp", en helt lysande låt. Med rätt produktion och lansering så har de en hit som i en liten ask. "Kan du gunga bergets topp/Skicka kärlek utan stopp" är en refräng med all rätt att bli klassisk.

Och nya låtar kommer hela tiden, just nu är de enklare och slagkraftigare än nånsin tidigare. Strys senaste köpta skivor är "40 greatest hits" med Hank Williams och Ry Cooders soundtrack till "Paris, Texas" och han talar sig för Creedence, Gun Club, den tidige Dylan och det enklar och jordnära.
 -Det är fler 3-ackordare nuförtiden och om det är nån låt som blir lite mer komplicerad så försöker jag göra den enklare med hjälp av arrangemanget. Det är enkelheten som vinner i längden.

Här är det varmare
När Stry lämnade Stockholm, Imperiet och rampljuset var det många som undrade varför. Själv flinar han snett och konstaterar kort:
 -Det är varmare i Malmö…
 -Dessutom var jag sugen på att göra nåt eget och att spela med Micke. Jag kom med i Ebba Grön som kompis, inte som musiker, och jag är fortfarande bäste kompis med Thåström. Det finns en musikalisk kemi mellan oss som inte försvinner i första taget.
 -Vi bodde tillsammans under ett och ett halvt år i Rågsved och snackade jämt musik - vi har lärt av varandra. Min musikaliska nyfikenhet har förmodligen smittat av sig på honom - innan vi träffades lyssnade han ju bara på Stones. Och han har lärt sig mycket om den enkelhet, den attack och den tyngd som måste finnas i all bra rockmusik. Ju längre tiden gick desto närmare kom vi varandra i sättet att skriva texter.

Hjälpte Thåström
För ett par veckor sen var Stry och Thåström tillsammans i en studio igen. I en liten åttakanalsstudio i Malmö påbörjade Thåström ett kommande soloprojekt och Stry hjälpte till med idéer och arrangemang, bakgrunder och inspelning.
 -Vi spelade in Taubes "Briggen Bluebird" med kontrabas och Nils Ferlins "Dansmelodi" med syntar och en konstig rytmbox i bakgrunden. Dessutom började vi jobba med en av mina låtar, "Rom 350 år efter Kristus".
Fortsättning följer.