Tillbaka
Real cool time - Disorted sounds from the north

Albumrecension ur Schlager #4 1985. Text: Joakim Hermelin

I snart ett år har det i pressen tisslats och tasslats om den här svenska garage-samlingsplattan. Som, om jag förstått det rätt, riktar sig först och främst till utlandet, där skrammel och skrän från Sverige för tillfället står högt i kurs.
    Skivbolaget Amigo har med vind i ryggen från detta samlat ihop så gott som hela garagegräddan av band, hela 14 stycken, för att visa vilket land som larmar värst. Givetvis har nyfikenheten och förväntningarna, åtminstone från min sida, varit stor. Tyvärr orkar den inte leva upp till de förväntningar förhandssnacket fört med sig.
    Svårigheten med att få ihop bra samlingsplattor brukar oftast bero på den ojämnhet låtmaterialet och grupperna sinsemellan innehar. På "Real cool time" är det närmast tvärtom, nästan för jämnt i medelmåttans tecken.
    Men några av grupperna larmar fräckare än andra (skivan handlar till största delen om larm och ös, inte så mycket om låtar dess värre). Inledningsvis på de första spåren hetter Nomads respektive Wilmer X upp sina vältrimmade motorer så till den milda grad att en frontalkrock med plattans övriga bidrag närmast blir oundviklig, de sopar helt enkelt rent. Nomads med Stooges "Real cool time" och Wilmer med egna "Motorbike drivin" (Nisse Hellbergs skånsk-engelska är klart tuff!).
    Två fullgoda utmanare till dessa finns det dock. Den ena är Wayward Souls, som här släpper debutantfrossan från singeln och skramlar iväg otyglat och stökigt läckert i "Inside your mind". Den andra utmanaren är Occasional Dead Flys. Bakom den pseudonymen kompas Stry Terrarie av tre Wilmer X-are i en uppspeedad svettig version av Stooges (igen!) "Dirt".
    Så mycket mer finns det faktiskt inte att hetsa upp sig inför på den här digra dokumentationen. Helt klart är det att om den här garagevågen ska lyckas hålla sig intressant så bör det till mer personlighet och självständighet hos flertalet av grupper. Min och många andras skivsamlingar börjar vid det här laget samla på sig lite väl många karbonkopior. (4 stjärnor till de grupper som nämnts. Mellan 2 och 3 till de som inte nämnts. Sammantaget blir det 3).