Tillbaka
Film
Opertion Leo

Film 1981 (Svenska Filminstitutet)

 

 

 

Längd: 82 min.
Kompositöroriginalmusik: Ebba Grön.
Manus och regi: Hans Hederberg.
Produktionsbolag: Svenska Filminstitutet, MovieMakers Sweden AB, Sandrew Film & Teater AB, Studio Essingen.
Producent: Bert Sundberg.

I rollerna bl.a:
Claude-Oliver Rudolph som Willy
Pia Garde som Katarina
Kjell Bergqvist som Andreas
Mona Seilitz som Margareta

Handling
"Det är tidigt 1970-tal. Katarina och Willy träffas på en fest. Några dagar senare ringer han upp, och de träffas. Kort därefter har han flyttat in hos henne. Han är från Berlin, och han brukar presentera sig som fotograf, säger han. Hon arbetar för närvarande som lärare. De tittar på bilder som han har tagit i Berlin 1967. Bilderna visar polisövergrepp vid demonstrationer. De besöker hennes föräldrar på landet. Modern blir upprörd över upptäckten att de röker hasch. På natten visar Willy en pistol för Katarina, och han berättar om kontakter med 2 juni-rörelsen i Tyskland och om bankrån. Men nu behövs det mer pengar - nya rån. Hon slår ifrån sig. Hon kan inget om sådant. Jag trodde du hade befriat dig från småborgerliga fördomar, säger han. Men de gör ett första bankrån tillsammans och reser sedan till Västberlin. På ett anslag med efterlysta terrorister ser de hans porträtt. De besöker hans far som är änkling. Du lever farligt, säger denne. I Stockholm gör Willy fler och fler nya bekantskaper bland unga vänsteraktivister. Olle är en som han träffar ofta. Tillsammans med några vänner ser han på TV-nyheter om sprängningen av den västtyska ambassaden i Stockholm. Den svenska regeringen kommer att lämna ut mina kamrater till isoleringscell, säger Willy. En kort tid senare meddelar TV-nyheterna att en av de utvisade terroristerna har avlidit på sjukhus och att hotelsebrev har kommit till det statsråd som svarade för utvisningsbeslutet. Henne skulle man kidnappa! säger Willy, och han börjar planera för operationen - Operation Leo. Men planens detaljer behåller han för sig själv. Tillsammans med Olle hyr han en källarlokal. Härifrån ska verksamheten styras. I förberedelserna ingår kontakter med latinamerikanska flyktingar i Sverige.

Vid ett möte i lokalen lovar Willy dem hjälp att smuggla in ett par vänner i landet. Det blir Katarina som får åka till Belgien för att överlämna pass och pengar. Källarlokalen övervakas i smyg. Besökarna fotograferas. Förhållandet mellan Katarina och Willy håller på att spricka. Olle låter sig övertalas att skaffa pengar genom ett nattligt rån vid en bankbox. Efteråt känner han sig djupt uppskakad, men Willy är nöjd med bytet - 13.000 kronor. I källaren pågår bygge av den trånga låda som ska gömma den kidnappade. Samtidigt diskuteras vad som ska krävas i lösen. En miljon dollar, säger Willy, förutom ett antal aktivister som sitter fängslade i Västtyskland. Olle börjar tveka inför kidnappningen. Willy försöker hotande tala honom till rätta. Det handlar om revolutionär disciplin, säger han. Willy har flyttat från Katarina till en yngre beundrarinna, Fanny. Polisen diskuterar ett tips. En högt uppsatt person i Stockholm ska kidnappas någon gång under våren. Maskerade män rånar en bank. Olle köper några gasmasker på försvarets överskottslager, innan han reser bort en tid. Föräldrarna tar farväl på flygplatsen. Polisen slår till en tidig morgon. De inblandade tas på sängen i flera bostäder Stockholm runt. Olle grips inne i ett flygplan. Willy och Katarina möts i en korridor. Båda går mellan civilklädda väktare. Inget blir sagt. Iförd handklovar förs Willy in i ett litet flygplan."

Ebba Grön medverkade i denna film genom att skriva musiken till den. Singeln Scheisse fick plats, plus lite instrumentala bitar här och var. Inspelningen skedde den 27-29/4 1981. En recencent skrev att filmer var dålig, och det tyckte även publiken. De enda gångerna de jublade var i början när "Scheisse" spelades, och i slutet när det stod: "Musik: Ebba Grön".

En film som skildrar Röda Armé Fraktionens (RAF) planering av att kidnappa Anna-Greta Leijon. Det är här man får höra kodordet som gav Ebba Grön sitt namn.

på TV:
TV3 1992-08-12
Kanal 5 1996-05-25
Kanal 5 1997-01-16

på bio:
1981-11-01
1981-12-05